Fişe de post (job descriptions) – inutile sau obligatorii?
Fişele de post, cunoscute tuturor şi ca “job descriptions” sunt de cele mai multe ori considerate ca făcând parte din maşina birocratică obligatorie în fiecare companie. Uneori, din păcate, acest lucru este adevărat, iar aceste fişe de post sunt arhiva …
Fişele de post, cunoscute tuturor şi ca “job descriptions” sunt de cele mai multe ori considerate ca făcând parte din maşina birocratică obligatorie în fiecare companie. Uneori, din păcate, acest lucru este adevărat, iar aceste fişe de post sunt arhivate şi uitate într-un sertar care mai este descuiat doar pentru a creşte numărul de fişe de post exilate acolo.
Haideţi totuşi să vedem ce sunt aceste fişe de post şi ce se întâmplă cu ele. De cele mai multe ori, chiar dacă joburile, împreună cu responsabilităţile aferente şi alte informaţii importante legate de ele se schimbă drastic, fişele de post rămân neactualizate până când angajatul respectiv pleacă şi procesul de recrutare trebuie reluat pentru acel job.
Uneori există chiar cazuri în care managerii nu doresc sau chiar nu permit existenţa fişelor de post sub pretextul că acestea ar putea limita forţat responsabilităţile pe care un angajat le-ar putea avea în cadrul unei companii. Ei pot argumenta că un job poate fi creat şi în jurul capacităţilor unui angajat pentru a exploata la maxim posibilităţile şi talentele individului, mai degrabă decât definirea unui job ca un set de reguli rigide la care angajatul este obligat să se adapteze. Iar aceasta atitudine este parţial justificată, fiindcă dacă fişele de post nu primesc o atenţie suficientă ele încep într-adevăr să fie ignorate şi implicit inutile. În schimb, dacă atitudinea în privinţa acestor documente este proactivă, ele pot fi utilizate ca o referinţă iniţială pentru un post fără să limiteze capacităţile sau activităţile unui angajat pe postul respectiv.
Mai mult, o fişă de post (job description) este utilizată în mai multe procese aferente activităţii de resurse umane şi de management de personal. Aceste procese sunt: – selectare, recrutare şi angajare – managementul performanţelor şi reevaluări periodice – evalurea jobului sau a postului (modificarea responsabilităţilor pentru o anumită poziţie în cadrul structuri companiei)
Totodată, fişele de post pot fi utile în identificarea unor necesităţi de training, deşi acest aspect necesită o activitate de analiză mult mai detaliată cu privire la cunoştinţele şi capacităţile necesare pentru jobul în cauză şi rezultatele pe care trebuie să le aibă un angajat situat pe poziţia respectivă.
În măsura în care subiectul vi se pare interesant, vom reveni cu mai multe informaţii despre acest subiect. Vă invităm să folosiţi facilitatea “comentariu” pentru a vă exprima părerea cu privire la acest subiect.