Găsirea unui loc de muncă – o activitate periodică

22 March 2005

Vânătoarea de joburi nu este tocmai o activitate la care să ne dorim să devenim experţi, însă există şi excepţii la această afirmaţie. Un candidat care nu avea nici un pic de experienţă anterioară şi-a redactat toate rubricile din resume bazându-se str …

Vânătoarea de joburi nu este tocmai o activitate la care să ne dorim să devenim experţi, însă există şi excepţii la această afirmaţie. Un candidat care nu avea nici un pic de experienţă anterioară şi-a redactat toate rubricile din resume bazându-se strict pe experienţa lui de până atunci de căutare a unui job.

Astfel erau acoperite rubrici precum: dezvoltarea unui produs (îmbunătăţirea competenţelor proprii), abilităţi şi experienţă în comunicare (redactarea cv-ului), telemarketing (contactarea angajatorilor), prezentare de vânzări (susţinerea interviului), coordonări de bugete (urmărirea cheltuielilor necesare obţinerii unui loc de muncă) şi aşa mai departe.

Căutarea unui nou job ar putea să nu fi fost o activitate pe care să o ai prevăzută în agenda ta de anul acesta. Totuşi, uneori lucrurile nu merg aşa cum ţi-ai dorit şi eşti obligat să treci la activitatea ocazională de vânătoare de joburi.

Chiar dacă atitudinea descrisă anterior nu este neapărat cea recomandată, un angajator va aprecia întotdeauna creativitatea şi efortul depus în găsirea unui loc de muncă. Obţinerea unui job necesită curaj, determinare şi încredere.

Primul meu job mi-a adus echivalentul a 3 dolari în prima săptămână de lucru. Jenant, ştiu, dar pot să spun în apărarea mea că era un job bazat pe comision şi aveam doar 17 ani. După trei luni de activitate ajunsesem la echivalentul a 200 de dolari şi îmi dădeam demisia. Şefa mea directă (responsabila zonală pentru o firmă de televiziune prin cablu aflată la începuturile ei) a fost şocată că vreau să plec, fiindcă eram singurul care avea un venit mai mare de 100$ şi totodată singurul care îşi triplase venitul faţă de prima lună de activitate. Pentru mine a fost doar primul job. Mission accomplished şi atât. Am găsit un job mai bine plătit şi câţiva ani mai târziu am fondat prima firmă.

Pe măsură ce depui eforturile inevitabile de a găsi un job trebuie să înţelegi că fiecare telefon dat şi fiecare scrisoare trimisă te apropie de scopul final: jobul dorit. Şi cu cât ştii mai multe cu atât vei reuşi mai repede să îţi îndeplineşti scopul.